Как да изберем фирма за почистване на офиса ни?

  • 1907
  • 0

В настоящата статия ще засегна това как да сме сигурни, че избираме истински професионалисти за почистване на офиса ни? Какво да питаме и какво да очакваме като въпроси от представителите на почистващите компании по време на предварителните срещи?

В последните години пазара на недвижими имоти и по-специално на комерсиални такива в България е в невиждан възход. Сградите се строят една след друга, като площите се наемат още в процес на строителство. Профила на наемателите е в повечето случаи  компании от ИТ сектора – международни или български. От 100 кв.м до компании с хиляди квадратни метри наети площи – близо 10 000 за най-големият клиент с който работим. Всички тези площи се нуждаят от поддръжка(почистване) на определена база – седмична, ежедневна или месечна.

За по-малките компании с площи до 100 кв.м и служители до 5 човека в повечето случаи избират сами да се грижат за чистотата в офисите си. Това си има своите предимства като се пестят средства, но има и недостатъци ,като в повечето случаи е занижена хигиена. Ако почистването на офиса се извършва от фирма то най-честият вариант на почистване е веднъж седмично за тази квадратура.

Търсим си фирма за почистване на офиса?

Ще обърна повече внимание на офисите със средна по големина площ до големите офис пространства. Лично за мен това са офиси с площи от 750 кв.м до 2-3 хиляди кв.м, а и в някои случаи над 5 хиляди кв.м. В тези пространства работят голям брой служители – от 50 до няколко стотин и дори хиляда. Почистването на офиса в тези случаи е задължително на ежедневна база.  Препоръчително е почистването да се извършва извън работното време на служителите в офиса, като най-честия случай е сутрин от 6.00 до 8.30-9.00 часа – началния старт на деня в офиса. При офисите с по-голям брой служители има и дневно дежурство на хигиенист, който основно се грижи за сервизните помещения в офиса като тоалетни и кухни. Голямата част от тези компании решават да поверят почистването на офиса на фирма за професионално почистване. Влизате в google пишете почистване на офиси София и резултатите са налични. Фирмите са много, но как да избера най-подходящите?

Ето и стъпките, които според мен всеки офис мениджър трябва да спазва:

Предполагаме, че сте се спрели на пет фирми за почистване на офиси.

Първо : Направете официално запитване през сайта на компанията за почистване. Дайте кратка информация за ангажимента като квадратура, честота на почистване- ежедневно и контакти с Вас. Другата информация може да я споделите по време на срещите.

Второ: Изчакайте компаниите да се свържат с Вас. Нормалното време в което да се случи това е в рамките на деня на запитването до следващия ден най-късно. Ако не се свържат или Ви искат повече информация по e-mail по добре продължете с търсенето. Ако пък , се свържат с Вас  би трябвало да Ви поискат оглед/среща в офиса. Това е важно както за Вас така и за фирмата за почистване, за да Ви дадат адекватна оферта съобразена с конкретните Ви нужди. Конкретно  за Вас, може да създадете първо впечатление за фирмата извън това какво пише на сайта им.

Трето: По време на срещата освен, че фирмата трябва да се запознае с офиса, това е възможност и за Вас да научите повече за компанията . Все пак търсите коректен партньор с който да работите дългосрочно. Питайте повече за фирмата: с какъв опит разполага, колко служители има и дали има подготвени хора за офиса Ви или смята да наема нови служители за Вас. Текучество на персонал има ли? Със сигурност няма да Ви кажат , че има, но поне ще са наясно, че честата смяна на хора в офиса не е приемлива практика за Вас. Все пак за много хора офиса е като втори дом и няма да е приятно постоянната смяна  на хора. Питайте и за текущите клиенти на фирмата. По тях може да добиете и малка представа за опита на подобни по големина ангажименти Не се знае, може и да намерите общи познати в някоя от фирмите с които работят, като по този начин може да получите повече информация за почистващата фирма.

Четвърто: Поискайте официална оферта. Времето в което това е приемливо да се случи е в рамките на два дни след срещата в офиса. Очаквайте ясно и изчерпателно предложение с включени услуги и дейности а не само крайната сума.

На базата на тази информация ще бъдете по-добре информирани за крайния избор, вместо от това да търсите само и единствено цена по e-mail .  Разбира се, когато крайния избор е мотивиран изцяло от най-ниската цена, тогава може да си спестите това време, но пък времето, което ще загубите в последствие на избора си ще е много повече.

За мен като управител на ProClean, която вече над осем години се специализира в професионално почистване на офиси е важно клиентите  да са загрижени за хигиената на работните си места. За тези години успяхме да се докажем като коректен и дългосрочен партньор на над 50 малки и големи компании като ScaleFocus, Paysafe, Regiocom, Comac Medical, Unicredit Bulbank, Do it Wise, Alorica, Rosslyn Hotels, Cayetano Gaming, Trading212, Extensa, Team blue и много други. Това което ни отличава от другите компании е сигурност и грижа за клиента за това ,че почистването не е тяхна грижа и се извършва по най-добрия начин.

За връзка с нас

0877999737


Е. поща: info@proclean-bg.com
Фирмен адрес:
гр. София, ж.к. Младост 2, бл. 262
Телефон: +359 877999737

Пране на мокети

ПРЕПОРЪКА

”Преди да работим с Proclean различни фирми ни предоставяха некачествено обслужване, некоректно отношение и неефективна работа. След започването на съвместна работа с фирма Proclean установихме, че зеленото почистване е много по-ефективно и по-щадящо не само към мебелите в офиса, а и към самите нас. ЕЛИТ Софтуер ООД препоръчва всяка една фирма, която търси коректен и постоянен партньор да се довери на Proclean.

Ако някой има съмнение за стойността на работата с Proclean, може да ми пише на е-мейл office@zeron.bg. Аз ще се радвам да поговоря с него за това.”

Таня Атанасова Офис организатор ЕЛИТ Софтуер ООД.